Håkans blogg - en blogg om samhälle, politik och allt däremellan

Island söker medlemskap i EU

17 juli 2009

Hej på er!
Något jag läste på nätet häromdagen är att Island kommer att söka EU-medlemskap. Ett ämne jag blev intresserad av. Hoppas ni får ut bra information och kunskap att ta med er.

Jämnt i röstningen

Enligt statistik från svt.se föll omröstningen med 33 röster för en EU-ansökan, medan 28 röstade emot. Detta betyder att Island kan lämna in medlemsansökan redan i juli. När Island har godkänts av resterande i EU ska en folkomröstning avgöra om landet ska ansluta sig. Dock väntas förhandlingen pågå i flera år.

Reinfeldt kommenterar

”Jag välkomnar att det isländska alltinget nu beslutat sig för att ansöka om EU-medlemskap. Ansökan kommer att behandlas enligt rådets etablerade procedurer.”

Övrigt om EU

  • EU har idag 27 medlemsstater
  • Kroatien, Turkiet och Makedonien räknas som officiella kandidatländer
  • Kroatien hoppas på medlemskap i EU från 2011
  • Turkiet och Makedonien anses kunna bli medlemmar absolut tidigast 2015

Hoppas du fick med dig intressant fakta! Ha en fortsatt fin dag! 😊

Håkan
Tillbaka

Hej!
Mitt namn är Håkan Lundström och jag bor i en förort utanför Stockholm tillsammans med sambo och våra tre barn. Jag jobbar på ett fastighetsbolag och reser mycket i mitt jobb. På fritiden engagerar jag mig mycket i samhälleliga och politiska frågor som jag har ett stort intresse för. På bloggen skriver jag mycket om just såna frågor, men även om annat som fångar min uppmärksamhet.

Håkan